Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Cítiš potrebu neustáleho schvaľovania?

Cítiš potrebu neustáleho schvaľovania?

Cítiš potrebu neustáleho schvaľovania?


Pre našu duševnú pohodu je potrebné zdravé množstvo vonkajšieho potvrdenia, ale kedy je táto potreba už toxická?

Vnútorná validácia je schopnosť oceniť svoje silné stránky a uznať svoje úspechy. Vonkajšia validácia je uznanie našich silných stránok a úspechov zo strany ostatných.

zdroj: Markus Winkler (Pexels)

Externá validácia môže byť v niektorých prípadoch neškodná, no ak sa bez nej nedokážeme rozhodovať a pre zapáčenie sa iným sme ochotní zradiť vlastné hodnoty, mali by sme sa mať na pozore.

Ako spozoruješ, že vyhľadávaš externú validáciu?

1.) berieš si osobne, ak s tebou niekto nesúhlasí

2.) vyjadruješ súhlas s názormi druhých, aj keď s tým nie si vnútorne stotožnený/á

3.) čakáš na povolenie od ostatných, aby si spravil/a osobné rozhodnutie

4.) príliš často rozmýšľaš, čo si o tebe ostatní myslia a to ovplyvňuje tvoju náladu

Chcieť sa zavďačiť druhým nie je nevyhnutne zlé, ale niečo úplne iné je, keď potrebuješ súhlas druhých pre všetko, čo robíš. Keď sa spoliehaš na validáciu od druhých, stávaš sa príliš zraniteľným, stávaš sa na nich závislým. To môže spôsobiť, že sa ti zníži sebaúcta a sebadôvera.

Začarovaný kruh

Keď dáme extrnej validácii príliš veľkú moc, dostaneme sa do tzv. začarovaného kruhu. Náš život potom vyzerá tak, že sa skladá iba z názorov a rozhodnutí ostatných, a nie nás. Ako sa nedostať do tohto začarovaného kruhu?

1. Povedz, čo si myslíš: aj tak niekoho vždy sklameš

Ako sa chceš vidieť? Umlčanie tvojich skutočných myšlienok, aby si sa zapáčil/a iným znižuje tvoje sebavedomie. Pravdou však je, že sa nikdy nezápačiš všetkým. Zameraj sa teda na to, aby si ostal/a verný sám sebe.

💡Cvič sa vo vyjadrovaní svojich názorov s úctou, bez toho, aby si robil kompromisy vo svojom presvedčení.

2. Drž si odstup: nepredpokladaj, že ťa ostatní budú súdiť

Zbav sa strachu z odsúdenia, neber sa tak vážne a neurážaj sa. Väčšina ľudí nerobí prísne súdy ľahko. Byť autentický si zaslúži rešpekt. Pamätaj, že byť sám sebou je konečná cesta k sebaúcte a skutočným vzťahom.

💡 Cvič si nízku emočnosť. Neupínaj sa na negatívne/pozitívne reakcie iných. Kvôli uznaniu a pozornosti, by si nemal robiť všetko. Začne ti totiž chýbať sebarešpekt.

3. Súciť so sebou: neznamená to sebeckosť, práve naopak

Aj ty si len človek. Pamätaj, že lásku si zaslúžiš bez ohľadu na to, čo si iní myslia. Potrebuješ aby iní rozhodovali o tvojej hodnote? Aby ti iní pripomínali; že si múdry/a, milý/á, pekný/á?

Potom k sebe nie si milý/á ani ty sám/sama.

💡 Skús pridať fotku, na ktorej aj keď nevyzeráš najlepšie, je zachytená tvoja úprimná emócia a máš ju rád. Ignoruj komenty/lajky.

 

…..

Ignorovať spätnú väzbu 100% tiež nie je správne rozhodnutie. Ten, kto na ňu nereaguje, sa neposúva. Od koho si ale nechať radiť? Správna odpoveď znie : Od toho, kto je tam, kde chceš byť aj TY. Nezabudni však, že aj autority sa mýlia a na to, že každý sme iný a každý máme svoju vlástnú cestu

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

All comments are moderated before being published.

Read other notes

Ako vie presný spánkový režim ovplyvniť tvoj život

Ako vie presný spánkový režim ovplyvniť tvoj život

To, že je spánok pre zdravie extrémne dôležitý, vie hádam každý. Aká je však funkcia mozgu počas spánku, či ako dôležitý je aj presný spánkový režim pre kvalitnejší život môže byť pre niekoho novi...

Read more
Novoročné zápisky

Novoročné zápisky

V štartovacom vydaní našich zápiskov pre rok 2024 ti prinášame zhrnutie nášho prvého a rovno aj druhého mesiaca. Z nášho ročného plánovania, kde sme rozoberali, kam naše kroky povedú, sme odišli ...

Read more